Tekst zoeken   -    Inhoud   -    namen index
 - Vorige - Volgende

Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.231  

Onder de klockenslagh van Neel Asenray en Leeuwen

Kloosterhof begin 20e eeuw: noord en zuidgevel.

Als onderpand stelden zij een akker aan het Hoogvonderen. Toen ook andere schuldeisers hun geld kwamen opvragen, heeft hij met zijn vrouw Jenneken Coninckx de grond verkocht. In die jaren werden ook andere bewoners op de pachthoeve genoemd. In 1651 woonde hier Dirck van Kanne als scheper. Twee jaar later was Anna van Kloostershoff getuige bij het huwelijk van Paul Huben en Christina Schrurs. En in 1656 werd Jan, het zoontje van (de knecht) Dirck Ramakers van Cloestershoff, gedoopt. Oudste broer van Arnold (1657) en Paul (1659) aen Broeck?
In 1663 werd een fikse ruzie uitgevochten tussen drie knechten van Kloostershof en de halfman op de Mouthagen. Areth Claessen, de paardeknecht, en Peter Duyffhuys, werkknecht, komen we naderhand weer in Asenray tegen. Twee jaar later kwam Dirriek Aerrets in aanvaring met de scheper van Cloostershof en met Areth, de ploeger.
Ook Teis Oelmans woonde hier toen nog als knecht. In 1669 trouwde hij met Trineken, de dochter van de nieuwe pachter op Kloostershof.

 

OLITGEN SLOUNS.

Nog voor 1661 hadden Jan Cyllen en zijn vrouw Olitgen hun intrek genomen op de pachthof van de Munsterabdij. Zij zijn omstreeks 1645 getrouwd en kregen daarna vier kinderen: Trincken, Hendrick, Lenaert en Syll Jansen. In 1661 werd de pachter van Kloostershof ook schepen genoemd.
Volgens een verklaring van hun dochter Trincken Jansen, zouden haar ouders hier liefst 28 jaar hebben gewoond. Dat kan dan wel gelden voor haar moeder, maar Jan Sillen moet voor 1672 gestorven zijn.
Jan was een zoon van Sill Littens aan het Rosfalderen* in Asenray. Ook Sill was schepen geweest in het gericht van Maasniel. Verder kennen we zijn zoons Linnerd en Claes Sillen. In 1648 werden onder de tiendpachters genoemd: Sill aent Rasfalderen met sinen saan Jan. De nakomelingen van de drie zoons van Zeil van Assenraede leefden verder als de kinderen Lennardts, Sillen en Janssen. (Tegenover de Borgh in Leeuwen woonde tezelfdertijd een andere Jan Sillen, getrouwd met Maria Logen van Suggenraet.)


Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.231  

Eerste  Vorige  226 227 228 229 230 231 232 233 234 235   Volgende  Laatste