Tekst zoeken   -    Inhoud   -    namen index
 - Vorige - Volgende

Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan Ruiten©

pag.487  

Onder de klockenslagh van Neel Asenray en Leeuwen

Zijn voor-dochter Catharina Thijssen trouwde in april 1759 met Willem Thomassen uit Asenray, een neef van haar vader. Daniël stierf oud van jaren eind december 1785. Helena was hem al in het graf voorgegaan. - Een andere zoon van Jacob en Catharina was Matthias Thijssen (1708-1756). Hij trouwde rond 1745 met Helena Sillen. Na het overlijden van toubax This hertrouwde de weduwe nog twee keer.
De boerderij van Jacob Thijssen raakte in verval en werd nog voor 1740 afgebroken. Nog meer huizen aan de Duip ondergingen dit lot in die jaren. Niet alleen ontbreken zij op de kaart, maar ook de cijnsregisters maken melding van verval en afbraak.

2. GEERKEN THOMASSEN
Gerard Thomassen (1681-1727/18) ging op 30-jarige leeftijd boeren op Bordelshof in de Straat*. Daar bleef hij wonen tot zijn levenseinde.
In juni 1701 had Geerken het schutters- feest meegemaakt op het landgoed van advocaat Petit op De Thooren.

Daar kreeg hij woorden met Peter Lintgens met wie hij toen slaande ruzie kreeg op de misthoff. Toen hij daarna via de boomgaard naar huis ging, werd hij aan Mettiens Valderen door Nelis Aelen teruggeroepen: "Hij, dou voulich, dou honsvot, bens dou een eerlijck kerel, dan blijff steen!" Gerart vertrouwde het zaakje niet meer: "Nelis, ich en hebbe met digh immers geen craeckeel gehadt. Wij zijn altijdt goede cameraden geweest, wat wils dou doch van mich hebben?" Toen de twee jongemannen tegenover elkaar stonden, begon het slaan opnieuw. Een hele menigte was op de been en er getuige van geweest hoe Gerart werd afgetuigd. Ook Paul Slabbers mengde zich slaande met een stok in het gevecht, waarmee hij Gerart den schouderschinckel brak, zodat de jongeman een tijdlang nog last had van een lamme arm. De gewonde Gerart werd door twee omstanders thuisgebracht. Nelis kreeg naderhand een boete van tien goudguldens opgelegd.
Weer hersteld, heeft Gerard het jaar daarop getekend voor het leger onder leiding van kapitein van Afferden in het 7e regiment van de markies van Westerloo.


Dorpstraat in Asenray

Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan Ruiten©

pag.487  

Eerste  Vorige  482 483 484 485 486 487 488 489 490 491   Volgende  Laatste