Tekst zoeken   -    Inhoud   -    namen index
 - Vorige - Volgende

Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.345  

Onder de klockenslagh van Neel Asenray en Leeuwen

Toen Ruth de knecht buiten kwam, werd hij met de poignard (degen) op het lijf bedreigd. Ondertussen had men in Maasniel de gerichtsbode uit bed geklopt. De militair en de knecht werden toen in het huis van Geurts ingerekend, terwijl Areth -toch wel bang geworden- zich daar op de zolder had verschanst. De boosdoeners werden naar het dorp gevoerd, waar zij zich de volgende dag voor de schepenbank hadden te verantwoorden.

DE ERFDELING
In 1693 eerst vond de erfdeling plaats onder de kinderen Schrijvers. Men had besloten om de boerderij, die toen op liefst 700 rijksdaalders werd geschat, niet te verdelen. Het ouderlijk huis ging zodoende over op zoon Jan, waarvoor hij de overigen hun erfdeel zou uitbetalen. Hendrick bouwde daarna zijn huis over de beek. De schuur met moestuin te Leeuwen viel toe aan Agnes Schrijvers.
Ook de 18 morgen akkerland werden onder de voor- en na-kinderen verdeeld. Marie Schrijvers verkocht in 1709 haar aandeel hierin aan haar broer Jan voor 120 pattacons. Zij was ondertussen getrouwd met Johan Gielissen en in Berne gaan wonen.
Het jongste kind, Jan-Hendrick, is op jeugdige leeftijd gestorven. Zijn erfdeel is toen op Agnes overgegaan. Het meisje trouwde rond 1710 met Gerard Dirx. Het echtpaar bouwde aan de overkant van de weg een huis, dat uitgroeide tot een grote boerderij. Gerard Schrijvers (1676-1727) trouwde in mei 1699 te Roermond met Aldegunda Christen. Hij is in de stad gaan wonen. Daar werkte hij als procurator.
Wat er met de goederen te Heythuysen en Cruchten verder gebeurde, moet elders geregeld zijn. Nog in 1709 ontstond er onenigheid over het beheer der goederen die aan Matthis Schrijvers waren toegevallen. Matthis vertoefde al zeventien jaar in het buitenland. Hij heeft ook daarna nooit meer iets van zich laten horen.


De Broekhin in 1786.

JAN SCHRIJVERS JR.
Na de erfdeling van huis en akkers nam zoon Jan (1669-1753) de boerderij van zijn broer Hendrick over. Hij trouwde voor 1695 te Herten met Elisabeth, brouwers- dochter van Severijn Severijns, alias Peters, en diens vrouw Jenneke Abrahams uit Ool.


Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.345  

Eerste  Vorige  340 341 342 343 344 345 346 347 348 349   Volgende  Laatste