Tekst zoeken   -    Inhoud   -    namen index
 - Vorige - Volgende

Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.300  

Onder de klockenslagh van Neel Asenray en Leeuwen

Er werd dan ook op toegezien, dat Gelis het geld wel degelijk gebruikte om daarmee zijn schulden af te lossen 19).
In 1785 werd de akkerman ernstig ziek en zijn verpleging ging de geldmiddelen te boven. Niemand wilde nog borg voor hem staan en de kinderen konden de schande niet verdragen, dat hun vader in armoede zou sterven. Adriaen Pereboom nam de zorg voor zijn schoonvader op zich en opnieuw werd een akker voor 42 pattacons verkocht. In februari 1786 stierf Gielis na een langdurige ziekte. Zijn kinderen hadden nog maar 31/4 morgen in het Moethagerveld te verdelen en niet te vergeten het huis.

Hier woonde tegen het einde van de 18e eeuw het gezin van Hubert Tegelbeckers, in februari 1785 getrouwd met Sophia Aelen.
Ook de andere kinderen van Thijs Aelen hadden voortdurend geldzorgen. Nadat zij hun schulden met nieuwe beleningen hadden willen betalen, waren zij toch genoodzaakt voor en na hun akkers te verkopen.
Noll Aelen wist nog een huis in het dorp te kopen, dat op zijn zoon Christopher overging. En Gelis zoon Mathijs kocht een (half) huis op de Kreytheuvel aan het Maalbroek. Het avontuur "Mouthaegen" heeft dus maar kort mogen duren.


Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.300  

Eerste  Vorige  295 296 297 298 299 300 301 302 303 304   Volgende  Laatste