Tekst zoeken   -    Inhoud   -    namen index
 - Vorige - Volgende

Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.140  

Onder de klockenslagh van Neel Asenray en Leeuwen

PACHTBOERDERIJEN

Roermondse kloosters en burgers hadden in de gemeente Niell het merendeel van de gronden in eigendom. Ruim de helft van de cultuurgronden behoorde tot de pachtboerderijen onder Asenray en Leeuwen.
Deze boerderijen waren meestal in halfwinning uitgegeven, wat er op neerkwam, dat de pachter de helft van de opbrengsten der veldvruchten en de helft van de beesten tot eigen voordeel kon gebruiken.
Daarom werd hij meestal halfer, of ook wel halfman genoemd. Wanneer het koren was gemaaid, zou hij hiervan twee hopen maken, waaruit de pachtheer dan de keus had.

DE HALFSCHEIDT

In andere gevallen werd afgesproken hoeveel malder aan haver, tarwe, gerst en rogge aan het klooster geleverd moesten worden; ongeacht de opbrengsten van de veldvruchten en niettegenstaande misgewas door hagelstorm of krijgsgeweld.
Soms werd hierop toch wel een uitzondering gemaakt. In 1715 had Gerard Schrijvers op Kloostershof vanwege een hevige hagelbui zeker 11 malder aan rogge, boekweit enz. verloren en de halfer op Muggenbroek bijna evenveel.

Pachthoeven in de vrijlanden van Maasniel.


Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.140  

Eerste  Vorige  135 136 137 138 139 140 141 142 143 144   Volgende  Laatste