De evacuatie-lijst voor Maasniel

Sedert november hadden de geallieerden het Limburgse aan drie zijden omsingeld Het bedreigde gebieden in Duistland waren reeds gedeeltelijk geëvacueerd Het was voor de Duitse bezetters een reden om het gebied tussen Roermond en Gennep te evacueren. Maasniel en Leeuwen kregen ook op 21 januari het bevel om te evacueren maar door de onoverzichtelijke situatie werd deze echter pas op 30 januari uitgevoerd. Te voet gingen de evacués door het sneeuw en bittere kou op weg naar het doorgangskamp Brüggen welk gevestigd was in de voormalige gresbuizen fabriek Hendricks und Söhne. Na enkele dagen wachten in mens onterende omstandigheden, werden de evacués met behulp van goederenwagons via Duitsland naar het noorden van Nederland vervoerd. onderweg werden sommige treinen nog beschoten door geallieerde vliegtuigen. Eenmaal in Drenthe Friesland of Groningen aangekomen werden ze eerst in grote ruimten later bij particulieren ondergebracht. Vele gezinnen werden gesplitst omdat grote gezinnen vaak niet op een adres gehuisvest konden worden.
Tussen 24 januari en 23 februari evacueerden ongeveer 30.000 mensen via Brüggen en Waldniel in tenminste 14 treinen naar Noord-Nederland. Hiervan waren minstens 2500 mannen vrouwen en kinderen afkomstig uit Maasniel, Asenray of Leeuwen. Om de achterblijvers en de uit Duitsland terugkerende mannen te laten weten waar hun familie geëvacueerd was werd er een krant uitgegeven met lijsten waarin vermeld stond waar de evacués verbleven.

De gegevens zijn verkregen uit de evacuatiekrant uitgebracht op 1 Mei 1945
Deze lijst is niet compleet, er zijn nog heel wat personen c.q. gezinnen die wel geëvacueerd waren maar niet vermeld staan in deze lijst.
Door door drukfouten in de krant en de slechte kwaliteit hiervan zullen niet alle gegevens goed vermeld zijn in de tabel

Mocht u foute gegevens aantreffen of er achter komen dat er personen helemaal niet in de tabel vermeld zijn dan kunt u dit ons laten weten door onderstaand formulier in te vullen.

De evacuatielijst

Statistische gegevens

Personen aan de lijst toevoegen

Verzoek om gegevens te wijzigen