Het ontstaan van de plaatsnaam Maasniel volgens de overlevering

Lang geleden leefde er in deze streken een koning die ongehuwd was. Op een dag kreeg hij kennis aan een meisje en hij sprak met haar af dat ze de volgende dag een eindje in de bossen zouden gaan paardrijden. Bij Niel (het tegenwoordige Maasniel) zou het tweetal elkaar ontmoeten. Maar zie, de volgende dag trof de koning op de afgesproken plaats en tijd geen meisje aan. Hij werd kwaad en gaf zijn soldaten opdracht het meisje op te sporen en bij hem voor te leiden. Nog vóór de duisternis viel werd het angstige meisje gevonden en de woedende vorst maakte haar duidelijk dat hij zo niet met zich liet spotten. Afspraak was afspraak.

Maar nu was het de beurt aan het meisje om verbaasd te zijn en zij verklaarde dat ze op de afgesproken tijd in Niel had staan wachten. Langzaam werd duidelijk dat alles op een misverstand berustte. Want de jonge koning had bij Niel aan de Maas (het tegenwoordige Maasniel) op zijn geliefde gewacht, terwijl zij bij Niel aan de Wald (Waldniel bij Mönchengladbach) had staan wachten. Er was dus sprake van een plaatsnaam verwarring.

Vanaf die dag verordende de koning dat de plaats Niel bij de Maas officieel tot "Maasniel" werd gedoopt en de plaats Niel in de bossen werd toen "Waldniel". Zo waren vergissingen in de toekomst uitgesloten.

Bron: “limburgse verhalen met een glimlach, door Leo Janissen”