Tekst zoeken   -    Inhoud   -    namen index
 - Vorige - Volgende

Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan Ruiten©

pag.416  

Onder de klockenslagh van Neel Asenray en Leeuwen

Daarop heeft hier jarenlang het gezin van Jan Coenen, alias Bousheykes, gewoond.
Begin 1699 vond in Sint-Laurens de openbare verkoop plaats van de Tegelarije. De herberg zat vol met geïnteresseerde kopers uit de stad en nieuwsgierigen uit het dorp.
De vermelding dat de herberg was gelegen op de markt maakt duidelijk, dat het huis met de zijgevel aan de straat lag (den kamer aen de straete naer den kerckhoff). De schuur stond richting beek en daartussen de stal. De moestuin moet dan hierachter gelegen hebben naast het huis van Jacob Baeckhoven, terwijl het brouwhuis eveneens op de straat uitkwam.

DUPONT
Vanaf 1711 had het echtpaar Laurens Du- pont en Cornelia Rijns uit Roermond de herberg gehuurd; te weten het huis, brouwhuis met het brouwgetouw, schuur, stalling en moeshof voor 28 pattacons en met de verplichting de vloote, trechters ende tapcuypens naar behoren te onderhouden. In Sint-Laurens werden meerdere soorten bier getapt, zoals wit bier, klein bier en goed bier.
Aanvankelijk was afgesproken dat het echtpaar Dupont tot 1717 in de herberg kon blijven wonen, maar nu Jacob Nijssen het huis uiteindelijk in volle eigendom bezat en de jaren ook gingen tellen, wilde hij hier zelf zijn intrek weer nemen.


Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan Ruiten©

pag.416  

Eerste  Vorige  411 412 413 414 415 416 417 418 419 420   Volgende  Laatste