Tekst zoeken   -    Inhoud   -    namen index
 - Vorige - Volgende

Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.403  

Onder de klockenslagh van Neel Asenray en Leeuwen

Aan de Eyermert:
1. Schaerbroeckskenshuis;
2. Trinckenshuys;
3. het nieuwhuys.

Zijn vader was kort voordien gestorven en de halfwinning had de familie tot enige welstand gebracht.
Eerder dat jaar was het ook al misgegaan in de herberg van Dirck Keuven, eveneens aan de Broekhin. Twee boeren hadden ruzie met elkaar gekregen. Toen ze al vechtend over de grond rolden, wilde Areth er zich mee bemoeien. Om de twee uit elkaar te halen en erger te voorkomen, zo verklaarde hij naderhand. Maar zo is het niet geweest. Immers, toen de twee mannen weer rustig voor het haardvuur-zaten, besloop Aeret hen van achteren. Bij deze aanval in de rug werd boer Slabbers uit Leeuwen danig toegetakeld en hield daaraan een gebroken been over. Vermits Aeret toen nog in Swalmen woonde -en dus buiten het rechtsgebied van de heerlijkheid, maar wel in de vrijlanden gegoed was, werd beslag gelegd op zijn kindsdeel tot hij de straf van twaalf goudguldens had betaald. Het zou niet de laatste keer zijn, dat Areth Aelen voor het gericht gedaagd werd vanwege slagerijen.
In maart 1696 trouwde hij te Maasniel met de jongste dochter van de koster, Judith Thomassen. Toen ook moet de weduwe Neulke Nelissen met haar kinderen in het dorp zijn teruggekeerd.

De familie ging wonen in haar huis aan de Eyermert. Dochter Agatha was al eerder getrouwd met Hendrick Thomassen, een broer van Judith. Aanvankelijk woonden zij in de dorpsstraat.
Enkele jaren later liet de weduwe nog een tweede huis aan de Eyermert timmeren. Sindsdien was er geregeld sprake van hun oude en nieuwe huis naast elkaar. Maar toen het oude huis opnieuw werd gebouwd, wisselde eveneens de benaming, terwijl het huis in de dorpsstraat ook wel het nieuwhuis werd genoemd. Een overvloed aan archiefmateriaal maakte het onderzoek er niet gemakkelijker op. Toch is het gelukt de gegevens te ordenen over de geschiedenis van het Schaerbroeckskenshuys. Zo werd het oude huis enkele keren genoemd -anno 1786: p.445- met een verwijzing naar de Schaerbroeckse jaren van de familie Aelen. Het andere huis ernaast - p.446- werd in het cijnsregister van 1740 het Trinckenshuys genoemd; een benaming waarvan de betekenis niet meer achterhaald kon worden.
De registers der erfcijnzen zouden kunnen helpen met de voorgeschiedenis van de boerderij, maar de verschillende gegevens vertonen te weinig samenhang.


Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.403  

Eerste  Vorige  398 399 400 401 402 403 404 405 406 407   Volgende  Laatste