Tekst zoeken   -    Inhoud   -    namen index
 - Vorige - Volgende

Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.376  

Onder de klockenslagh van Neel Asenray en Leeuwen

Tegenover "heyligen huysken":
a. 1682 b. 1723 c. 1786 d. 1820

Het gebeurde op de feestdag van Maria Hemelvaart na afloop van de bedevaart naar de Kapel. Het begon met Peter van Raey die in de herberg van Gerardt van Kessel aan het Gebroek was blijven hangen. Daar probeerde hij vergeefs enig krakeel te maken. Eerst probeerde hij het aan te leggen met Matthijs Naus uit Leeuwen. Maar Peter kon niet op tegen deze robuste jongeman. Op weg naar huis evenwel vond hij een nieuw slachtoffer, een jonge zwerver. Deze lukte het niet zijn belager van zich af te houden. Onder de omstanders ontstonden weldra twee partijen. In de schermutselingen haalde Peter Hansen uit met een groot broodmes. Daarmee stak hij Peter Gerardts in de onderbuik, zo diep dat de darmen ter quantiteyt van eenen vollen hoet, ja zelfs de excrementen eruit vielen.

Peter stierf ter plekke. De omstanders waren zozeer geschokt door het gebeuren, dat de dader in de verwarring is kunnen ontsnappen.
Het slachtoffer was niet lang daarvoor getrouwd met Geertruy Thijssen en was met haar gaan wonen naast het huis van zijn ouders. Nog datzelfde jaar werd hun dochter Petronella geboren, waarschijnlijk zo genoemd naar haar overleden vader. Het jaar daarvoor was zijn neef Jacob Gerets, schaapherder op de Borghom, ook al op gewelddadige wijze aan zijn einde gekomen.

TESTAMENT
Herman Gerardts stierf in 1712. De weduwe Gerardts zette het werk op de boerderij verder.


Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.376  

Eerste  Vorige  371 372 373 374 375 376 377 378 379 380   Volgende  Laatste