Tekst zoeken   -    Inhoud   -    namen index
 - Vorige - Volgende

Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan Ruiten©

pag.370  

Onder de klockenslagh van Neel Asenray en Leeuwen

1739 getrouwd en eveneens in Leeuwen gaan wonen. Matthias Salden bleef ongehuwd en daarmee stierf deze tak van de familie Salden uit.
Jan Cox (ca.1720-1788) was geboortig van de Spik, zoon van Adriaen Cox en Lysbeth Linssen. Hij hertrouwde in 1764 met Cornelia Jansen (ca.1733-1783). Uit beide huwelijken waren vijftien kinderen geboren. Jan kwam nog in 1778 in aanvaring met zijn voormalige schoonfamilie, met name schepen Linnerd Wackers. De kwestie betrof de erfdeling onder de kinderen Emons van tachtig jaar terug. Jan verkeerde evenwel in geldnood en dure proceskosten kon hij zich niet veroorloven. De tegenpartij was ook niet bereid om tot een vergelijk te komen, waarop Cox verklaarde, "dat men voorall den tuyn overspringht, alwaer denselven op het leeghste is". Daarmee wilde hij zeggen, dat het makkelijk procederen was tegen iemand, die vanwege geldgebrek de zaak gewonnen moest geven. Wackers meende evenwel, dat het belachelijk was, dat Cox niet meer wist van welk hout spillen te maken.

En waarover ging het dan wel? Over niet minder dan de helft van het vijftiende deel van de Nielder grind onder Leeuwen. Maar dat was toch nog 1/3 morgen aanwas.

THIJS THIJSSEN
De vader van Sybilla Thijssen was geboortig van Heystershof. Thijs trouwde in februari 1691 met Trincken (1658-1702), dochter van Daniël Emondts. Thijs was in het dorp vaker bij slagerijen betrokken. Op de Nielder kermis zaten de schutten dat jaar in de schuur van Aelmans in een vrolijk gelag bijeen. Sommigen steeg het bier naar 't hoofd en oude kwesties staken de kop weer op. De stemming sloeg om. Er vielen harde woorden en het kwam zelfs tot een handgemeen. Toen werd Geurt Hansen door Gelis Bremmers aangeroepen, om diens kermisbier te komen proeven.


Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan Ruiten©

pag.370  

Eerste  Vorige  365 366 367 368 369 370 371 372 373 374   Volgende  Laatste