Tekst zoeken   -    Inhoud   -    namen index
 - Vorige - Volgende

Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan Ruiten©

pag.366  

Onder de klockenslagh van Neel Asenray en Leeuwen

AEN DE BEECKSTRAET

- nu: Wilhelminalaan -

Het gebeurde midden september 1687 op Sint-Laurensavond. Enkele dronkelui keerden na middernacht huiswaarts naar de Broekhin. Zij hadden in de herberg van Jacob Nijssen "In Sint-Laurens" stevig zitten drinken. Met Albert Salden hadden zij letterlijk nog een appeltje te schillen. Maar Albert was reeds gewaarschuwd en wachtte het gezelschap op, gewapend met een deegschuppe. Het viertal waagde zich in de boomgaard van Salden om appelen te schudden, maar werd daarbij door de eigenaar betrapt. Albert wist de ruziezoekers wel uit zijn boomgaard te jagen, maar uiteindelijk moest hijzelf toch naar binnen vluchten, terwijl hij door de appelschudders werd uitgescholden voor witsen-dief. (Zijn deegschep werd dagen later in de wijer van Dirck Keuven aan de Broekhin teruggevonden.)

Zijn vrouw raakte door het gebeuren geheel overstuur; zij was zojuist bevallen van haar vierde kind. Bij andere ruzies was het Catharina zelf die het moest ontgelden en voor hoer en heks werd uitgemaakt.

1. DE KRAECKENHOEVE
Albert Salden lag wel vaker overhoop met enkele naburen, getuige de scheldpartijen die in de processen van de schepenbank werden opgetekend. Ook vanwege de erfdeling was er nog het een en ander te regelen met zijn schoonfamilie. Toen hij tenslotte elders in het dorp wilde gaan wonen, kreeg hij ook daar geen voet aan de grond. Daarop keerde hij weer terug naar het Broecxke. Op die manier zijn we meer te weten gekomen over het dagelijks leven aan de beek.
Albert kwam uit Echt. Hij was daar in september 1654 geboren als zoon van Reyner Salden en Gertrudis van den Bongaert. In Maasniel leerde hij Catharina Krompvoets (1652-1697) kennen.

 
  Cijnsgoederen aan de Beeckstraat.
 1. Peter Mertens-goed;
 2. Kuyckercamp;
 3. Kraecken­hoeve;
 4. Vaeskenshoeff;
 5. Gasthof met Spoorencamp.
  Spoorencamp. Anno 1682:
 1. het Leyenhuys;
 2. Gerard Hansen;
 3. Maes Crompfutz;
 4. Evert Hoets;
 5. fam. Spooren;
 6. Daniël Emonts;
 7. Mettien Hansen
 


.


Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan Ruiten©

pag.366  

Eerste  Vorige  361 362 363 364 365 366 367 368 369 370   Volgende  Laatste