Tekst zoeken   -    Inhoud   -    namen index
 - Vorige - Volgende

Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan Ruiten©

pag.174  

Onder de klockenslagh van Neel Asenray en Leeuwen

Naderhand was er tevens sprake van de gardenier van den heer griffier. Dat zou heten, dat de Brandewijer weer herbouwd was; vanaf 1740 verhuurd aan Philip Stocx uit Leeuwen.

SCHAERBROECK

Evenals haar drie broers ging ook Agnes Willems (1688-1745) als halferse wonen op een pachthoeve in de buurt, namelijk op het Schaerbroeck onder Swalmen. Agnes was getrouwd met Linnert Fijten (16911780), zoon van schepen Vitus Viten uit Sint-Odiliënberg en diens vrouw Gertrudis.
Overigens woonde zijn zus Mettel in de Valck* te Leeuwen.
Het Schaerbroeck lag aan de limiet met Maasniel. Daartoe behoorden ook zo'n dertien bunder akkerland op het Tegelarijeveld. (kaart 51) Eind 17e eeuw woonde daar het gezin van Hendrick Aelen uit Maasniel. In december 1749 werd de pachter van Schaerbroeckerhof, Joes Bremmers, op gruwelijke wijze vermoord.

Ook hij was geboortig van Maasniel. Vervolgens nam Jacob Simons hier zijn intrek als pachter omstreeks 1763. Hij was getrouwd met Maria Cox van de Spiek. Twintig jaar later woonden zij hier nog. Hun zoon Hendrick nam de halfwinning van zijn ouders over, samen met zijn vrouw Anna Maria Geraedts uit Maasniel.
De boerderij viel onder de laatbank van Asselt in de gemeente Swalmen en was toen in handen van het kapittel als opvolger van de regulieren van Roermond. Dezen hadden de boerderij in 1461 gekocht van Willem Kelleners. De akkers op het Tegelarijeveld waren keurmedig aan de vrijheer van Dalenbroek. Alleen het zogenaamde Olyslegersland was bij de verkoop in 1461 betrokken geweest. Het overige land was van anderen afkomstig. Het Schaerbroecksland was tevens nog belast met een erfcijns van 10 paar hoender, 12 schellingen en 4 dinar. Ook een groot deel van de Mouthagen behoorde een tijd lang onder de boerderij op Schaetbroeck. Tot deze grond in 1598 overging op Nicolaes Spee.


Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan Ruiten©

pag.174  

Eerste  Vorige  169 170 171 172 173 174 175 176 177 178   Volgende  Laatste