Tekst zoeken   -    Inhoud   -    namen index
 - Vorige - Volgende

Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.168  

Onder de klockenslagh van Neel Asenray en Leeuwen

Corst was de oudste zoon van schepen Jacob Claessen en Ummel van der Velden, wonende op het Schuttekempke* achter Asenray. Sophia's broer Jan woonde vanaf 1729 tot zijn overlijden tien jaar later als pachter op Gasthuishof*. Hij was getrouwd met Sophia Spooren. Wederzijds traden zij op als doopgetuigen.
Corst Claessen en zijn vrouw gingen ook wel op bezoek bij Herman Janssen in Herten, getrouwd met Mechteld Hendrix. Herman was waarschijnlijk een zoon van Dirck naar wie hij zijn eersteling noemde. Maar de onderlinge verwantschap is niet duidelijk aan te geven. Dirck Janssen op de Wijer stierf voor februari 1722. Dat jaar voelt ook zijn broer Jan zijn einde naderen.
Ziek te bedde maakte hij dat jaar zijn testament. Dircks zoon krijgt zijn kleren en diens zus erfde het bed met toebehoor.
Verder erfden zij vooruit twee morgen uit een groter stuk land onder Roer. Aan de armen vermaakte hij drie pattacons.


WILLEMS

In 1731 nam Willem Willems de pacht op de Wijer over. Hij was sinds 1707 getrouwd met Maria Aelmans, weduwe van Nijss Nijssen. Twintig jaar heeft hij geboerd op Steynenhof te Leeuwen, totdat hij in 1727 moeilijkheden kreeg met de nieuwe eigenaar, de vrijheer van Dalenbroek. De paters hadden er kennelijk geen problemen mee, dat Willem de halfwinning van een der grootste boerderijen onder Maasniel overnam. Ook al was hij elders het pachtgeld schuldig gebleven. Hadden immers niet alle Borghs kinderen een boerderij onder beheer!
De pachterse stierf tussen 1727 en 1733.
Willem overleed in januari 1739. De halfwinning op de Weyer ging evenals zijn huis te Leeuwen over op zijn enige dochter Maria Willems (ca.1710-1794). Het meisje trouwde (in 1733) met Joes Rouloffs (1696-1760) uit Buggenum, zoon van Hendrick Roelofs en Margaretha Pelsers.
Wijerszoon Hendrick stierf jong. Bleven over de vier dochters: Maria, Joanna, Wilhelmina en Hendrina.
Toen de scheper van de Wijer de schapen op het Kerkeveld liet weiden, werd hij door de veldschut teruggestuurd.


Boederij op De Wijer

Onder den Klockenslagh van Neel, Leeuwen en Asenray door Jan RuitenĀ©

pag.168  

Eerste  Vorige  163 164 165 166 167 168 169 170 171 172   Volgende  Laatste