Amerikaanse vliegtuig bemanningsleden duiken onder in Maasniel

terug

Een bijdrage van Co de Swart, Zeist. Voor een bezoek aan de website van de heer de Swart klik u op onderstaand plaatje:


Co de Swart was in zijn jeugd getuige van een crash en heeft op latere leeftijd onderzoek naar deze gebeurtenis gedaan. Dit heeft geleid tot het oprichten van een herdenkingsmonument in De Bilt.

De USAAF B-17, bommenwerper 42-3439 met aan de stuurknuppel Geyer en Surdez probeerde na een missie op Düren (D), op 20-10-1943 de thuis basis Snetterton Heath in Engeland te bereiken. Het vliegtuig was tijdens een vuurgevecht met een Duitse jager op een hoogte van 20000 ft. zwaar getroffen, het verloor een motor en kon de bommenluiken niet meer sluiten.
Na enkele aanvallen was de achterzijde van het vliegtuig zo beschadigd dat het vliegtuig onbestuurbaar was geworden, het commando “Bail out” werd dan ook snel gegeven.
Vijf bemanningsleden konden boven Noord-Brabant uit het vliegtuig springen. Het vliegtuig vloog op de automatische piloot verder met nog vijf gewonde of gesneuvelde bemanningsleden aan boord. Om 14:45 boorde zich de Amerikaanse bommenwerper in twee woonhuizen in het dorp De Bilt. Hierbij kwamen 3 burgers en 5 Amerikaanse bemanningsleden om het leven.
Een van de vijf gesprongen bemanningsleden bomb Lt. Donald O. Mills kwam bij St. Oedenrode aan de grond en wist via Gibraltar Engeland te bereiken. De twee piloten Geyer en Surdez kwamen in de buurt van het Brabantse dorp Dinther neer, de precieze locatie is niet bekend, een van hen was gewond; bij de landing was hij in telefoondraden terecht gekomen en hij werd later met inwendige bloedingen in een politiebureau opgevangen. Later zijn ze door de Duitsers waarschijnlijk via Den Bosch naar Amsterdam afgevoerd alwaar hij verder behandeld werd.
De twee anderen, Doherty en Killarney kwamen neer bij Erp. Zij doken onder bij de familie Otten, via de onderduik organisatie werden ze op de 23 ste naar Sevenum overgebracht, daarna werden beide heren in Maasniel geholpen door de familie Gorris. Van Maasniel uit zijn ze in Tilburg terecht gekomen, geholpen door J. van Eerdewijk zaten ondergedoken bij pilotenhelpster "Tante Coba"- Pulskens. 17 Dagen wisten zij uit de handen van de Duitsers te blijven en werden zij uiteindelijk na 17 dagen op 7 nov. 1943 in Tilburg door de SIPO opgepakt.
Beide bemanningsleden kwamen uiteindelijk ieder in een krijgsgevangenenkamp terecht en werden in April 1945 bevrijd.

Uit de periode dat de beide mannen in Maasniel ondergedoken zaten is een vrij uitvoerige brief bewaard gebleven. De brief is na de oorlog door de heer Gorris aan de navigator William Doherty geschreven. Sjra Gorris bracht de beide mannen onder bij de familie Pollaert. Math Pollaert drukker van beroep (Drukkerij Pollaert in Roermond) was woonachtig in Maasniel en lid van het verzet. Sjra Gorris was leraar Frans aan het Lindanus College en lid van de OD die vele krijgsgevangen en vliegtuig bemanningen hielp bij hun vlucht.

De brief geeft een buitengewoon tijdsbeeld weer.

Een voorbeeld van een B17 met de bommenluiken open